Sunday, November 3, 2013

Blog 101: Favicon

Hello bloggers!
I don't have anymood to edit photos for reviewing products or making makeup tutorial. I'm so sorry :(
So today I decided to make Blog 101 series.

Halooo. Kali ini aku mau ngepost tentang Blog 101 *gara2 ga mood ngedit foto untuk review dan makeup tutorial* huhu maafkeun akuuhhh.
Jadi aku bikin post series baru ya.
Dan kali ini aku akan bahas Favicon.
Nah, buat yang ga tau Favicon itu apa, Favicon itu adalah icon/ gambar yang ada di sebelah nama web atau blog kamu (muncul pada browser kamu). Bisa dilihat digambar dibawah. 

The first one is.. Favicon!
Do you know what Favicon is?
Favicon is basically an icon that you would see on top of your browser beside your url name.
Like this.
If you are using blogger, before you changed your favicon, it would look like this
Do you notice the icon is different? That's because I've changed my favicon.
I'm sorry the tab looks different, that's because I'm using 2 different browsers to capture the link :p

How to change it?

If you are using blogger, go to your Dashboard :
 Go to Layout.
Then you would see Favicon tab, click that.
Then choose your picture. The format can be .jpg, .jpeg, .png, etc. And don't forget it should be less than 100KB size.

And.. Finish! You would see your customized favicon. ^^

Nah, gampang banget kan caranya? Tinggal pilih aja gambar yang kamu mau. Format gambarnya bebas, bisa .jpg, .jpeg, .png. Dan jangan lupa, ukurannya harus kurang dari 100KB. Kalau engga, pasti gagal di save. Hihi.

Buat yang blog nya bukan dari blogger, jangan khawatir, kamu bisa customize ini lewat code HTML. Caranya gampang banget kok, buka aja layout code HTML blog kamu. Dan CRTL+F cari deh <head> nah, sebelum kamu ketemu </head> maka kamu harus copy code dibawah ini. 

Or you can customized it by using HTML code.
Just copy this:
<link rel="icon" 
      type="image/png" 
      href="URL of your picture">
To the between of <head> ..... </head>

P.S.
Some of you might not see that instant change, all you have to do is clear your cache browser. And reload your page. It will show up by then.

Buat sebagian dari kamu, mungkin kamu ga akan liat perubahan Favicon ini langsung pada blog atau web kamu. Kamu harus hapus cache dari browser kamu. Trus reload web atau blog kamu deh.
Okee, segini dulu deh tutorialnya.
Semoga berguna ya ^^
Kalau banyak yang minat pengen tau tentang edit2 blog, let me know. Diusahakan bakal rutin bikin Blog101. 

Hope it help you.
Don't forget to follow me thru GFC and Bloglovin'.
See you on my next Blog101.

Also find me on:

No comments:

Post a Comment

Don't forget to follow my blog to see the recent updates. Also, leave your blog url too so I can visit you back!